Bewegingsproblemen paard
Bewegingsproblemen bij paarden komen veelvuldig voor. Ze kunnen onder andere ontstaan door:
-ongelukken
-vallen in de wei
-verkeerd liggend zadel
-overbelasting / onderbelasting
-tegenwerking van ruiter
-vastliggen in de box
-transport problemen
-na box rust
-na operaties
-na koliek aanvallen
-na een bevalling
-etc.
De problemen kunnen zich onder andere uiten in:
-pijnlijke /gevoelige rug
-gespannen spieren
-warme of gezwollen plekken
-zadel/singel dwang
-staken tijdens het werk
-bokken steigeren
-gedragsproblemen
-hoofdschudden
-tong uit de mond
-plotseling veranderend gedrag
-scheefheid
-links of rechtsom moeite met oefeningen
-onregelmatige gang
-teugel kreupel
-etc.
Gewrichtsproblemen ontstaan door een gewricht dat niet meer beweegt zoals het zou moeten bewegen. Vooral de wervelkolom en bekken-gewrichten (SI) zijn gevoelige gewrichten. Verhoogde spierspanning in spieren rond het gewricht kunnen er voor zorgen dat het gewricht niet goed kan bewegen. Als er een langere tijd een beperking in het gewricht bestaat kunnen er adhesie-verschijnselen in het gewricht ontstaan, waardoor de immobiliteit groter wordt. Uiteindelijk kunnen er vergroeiingen ontstaan. Immobiliteit van het ene gewricht veroorzaakt hypermobiliteit in een aangrenzend gewricht. Spieren proberen dit op te vangen waardoor overbelasting ontstaat.
Chiropractie zorgt er voor dat geblokkeerde gewrichten weer gaan bewegen. Doormiddel van een manipulatie wordt het gewricht in de uiterste stand gebracht, aan het eind van deze stand wordt met hoge snelheid maar lage amplitude een trust gegeven die er voor zorgt dat verklevingen verbroken worden en de gespannen spieren ontspannen.
Osteopathie (o.a. craniosacrale, fasciale, parietale en viscerale therapie) zorgt er voor dat eventuele verklevingen van de fascia met de organen botten en spieren weer vrijkomen. Ook littekens worden weer soepel gemaakt. Alle weefsels in het ligaam moeten moeiteloos mee kunnen bewegen met de bewegingen van het lichaam.
Soms is het nodig om, na het verwijderen van blokkades, zwaar verkrampte spieren los te maken door middel van dry-needling. Een techniek waar naaldjes in de triggerpoints van de spieren worden gestoken waardoor ze ontspannen. Haal je niet eerst de blokkades weg komt de spierspanning weer terug. Bij paarden met angst voor naalden maken we gebruik van een laser.
Bij peesblessures of wonden, die niet of langzaam willen genezen, kan de laser gehuurd worden zodat u dagelijks/wekelijks zelf kan behandelen.
We beschikken over 2 type low level lasers. Een 808nm 3 diodes (infrared)/ 300mW (penetratie +/- 5 cm ) en een Six 650nm Diodes/5mW (penetratie +/-1-2 cm). Alvorens de laser te huren dient er overeenstemming te zijn met de behandelend dierenarts.
Training van de spieren zorgt er voor dat blokkades niet steeds weer terug komen.